Insalata russa

28. februára 2013, Grey, Comme d'habitude

Insalata russa

 

Suroviny:

Zemiaky, mrkva, petržlen, zeler, zelený hrášok, kyslé uhorky, jablko, vajcia, citrón, majonéza

 

 

Zábavné je to, ž v Rusku sa tento šalát nazýva taliansky šalát v Taliansku sa nazýva ruský…Tak ako pri tomto jedle, sa stáva, že čo región to recept a čo recept to malé tajomstvo…

 

Zeleninu uvaríme v malom množstve vody – najideálnejšie by bolo na pare. Po uvarení ju necháme pomaly vychladnúť. Uvaríme vajcia na tvrdo. Zeleninu nakrájame na malé kocky /kocka by nemala byť väčšia ako hrášok/, i keď je to prácne, vizuálny efekt zaručuje zvýšenie chuti. Uhorku môžeme nakrájať jemnejšie. To iste platí pre vajíčka. Ideálny pomer – je na vás. Niekto ma rád, aby šalát bol viac kyslý, niekto nemá rád pestrofarebný, tak doň dá viac zemiakov a zelera… Každopádne fantázii sa medze nekladú. Ja pridávam aj jablko, ktoré si nakrájam a pokropím čerstvo vytlačenou šťavou z citróna. Je potrebné ho robiť rýchlo, aby jablko nestratilo svoju čerstvú bielu farbu. Hotový šalát jemne osolíme a okoreníme. Na záver pridáme majonézu. Nezabúdajte, že soľ a korenie sa na chuti prejavia cca tak o hodinku, dve…. Pre niekoho je robiť šalát bez domácej majonézy, určitým spôsobom profanácia. Ja používam HELMANS a verte mi, chutí dobre. Na otázku, či som majonézu miešal dosť dlho, odpovedám áno a nikoho ani nenapadlo že je z obchodu….

 

Dobrú chuť :))