Bela Bugar – maďar no predsa slovak

4. februára 2013, Grey, Comme d'habitude

Sme maďari, no predsa slováci

 

Predstavte si, čo by každý z vás povedal, keby videl takýto nadpis na bilboarde, z ktorého by sa na vás usmieval Béla Bugár a v ruke držal slovenský pas. Raz a navždy je potrebné prijať to, že maďari, aj keď sú menšina, sú predsa len slováci. Tak na margo – aj cigán je slovák. Rozdiel v spoločnosti vyvoláva interpretácia a skôr nadinterpretácia negatívnych aspektov života, ktoré pochádzajú z ďalekej histórie.

O čo sa dnes hádať? O to, kto bol horši OBČAN svojho štátu? TISO alebo HORTHY ? Vôbec nemôžeme brať do úvahy, politickú situáciu, ktorá vtedy vládla v čele Európy. Nacizmus zvolil všetky najhoršie pudy, ktoré občania, tak jedného, ako aj druhého štátu museli trpiet. Rakúsko-Uhorsko a to, čo sa dialo v Európe tesne pred tým, ako Garibaldi doviedol k tomu, že Taliansko nadobudlo tvar štátu, aký poznáme my. Je to kľúč, ako pochopiť spôsob, ako sa dnešná Európa formovala. Ten kto nevie sa bude dívať, čo tu táram – čo má spoločné Garibaldi, Rakúsko-Uhorsko a Európa. Má a veľa. Európa bola rozdelená rodinke… :)) Bol to taký “rodinný podnik”, kde sa prelievali záujmy Habsburgov, Burbónov, no i Cirkevného štátu (nemýliť si s Vatikánom). Keď k tomu pridáme problémy nemeckého cisárstva a situáciu v Rusku, vznikne nám celkom prijateľný obraz. Až potom je možné hovoriť o tom, čo sa deje dnes, lebo žiaľbohu ma to určitú črtu kontinuity.

Pre obyčajného Janka Mrkvičku z Mengusoviec, alebo Arpáda Lajoša z Komárna, to nemá absolútne žiaden význam. On sa tu narodil, tu žije a rád by mal kľud a pokoj. Niekomu vadí presne to, že Janko s Arpádom, by sa mohli ako kamaráti stretnúť v krčme, dať si slovenské pivo s maďarskou klobásou a bolo by dobre. Skoro tak dobre, ako pred 1914-tym rokom. Niečo tu ale nesedí… komu to vadí? Že vraj všetkým? Ťažko uveriť, že dva národy nevedia pokojne žiť v jednom štáte, v ktorom žijú od deda pradeda. Možno je naozaj potrebné, aby Béla Bugár ukázal slovenský pas a povedal: som Maďar, no predsa Slovák…

Zaujímalo by ma, ako by niečo také komentoval Ján Slota :))

Poznámka – poslanec NR má vydaný diplomaticky pas, ktorý používa. Poslanci NR SR používajú slovenské pasy bez rozdielu národnosti a to nevadí nikomu, lebo, však prečo by to malo vadiť.