Založ si blog

Bela Bugar – maďar no predsa slovak

Sme maďari, no predsa slováci

 

Predstavte si, čo by každý z vás povedal, keby videl takýto nadpis na bilboarde, z ktorého by sa na vás usmieval Béla Bugár a v ruke držal slovenský pas. Raz a navždy je potrebné prijať to, že maďari, aj keď sú menšina, sú predsa len slováci. Tak na margo – aj cigán je slovák. Rozdiel v spoločnosti vyvoláva interpretácia a skôr nadinterpretácia negatívnych aspektov života, ktoré pochádzajú z ďalekej histórie.

O čo sa dnes hádať? O to, kto bol horši OBČAN svojho štátu? TISO alebo HORTHY ? Vôbec nemôžeme brať do úvahy, politickú situáciu, ktorá vtedy vládla v čele Európy. Nacizmus zvolil všetky najhoršie pudy, ktoré občania, tak jedného, ako aj druhého štátu museli trpiet. Rakúsko-Uhorsko a to, čo sa dialo v Európe tesne pred tým, ako Garibaldi doviedol k tomu, že Taliansko nadobudlo tvar štátu, aký poznáme my. Je to kľúč, ako pochopiť spôsob, ako sa dnešná Európa formovala. Ten kto nevie sa bude dívať, čo tu táram – čo má spoločné Garibaldi, Rakúsko-Uhorsko a Európa. Má a veľa. Európa bola rozdelená rodinke… :)) Bol to taký “rodinný podnik”, kde sa prelievali záujmy Habsburgov, Burbónov, no i Cirkevného štátu (nemýliť si s Vatikánom). Keď k tomu pridáme problémy nemeckého cisárstva a situáciu v Rusku, vznikne nám celkom prijateľný obraz. Až potom je možné hovoriť o tom, čo sa deje dnes, lebo žiaľbohu ma to určitú črtu kontinuity.

Pre obyčajného Janka Mrkvičku z Mengusoviec, alebo Arpáda Lajoša z Komárna, to nemá absolútne žiaden význam. On sa tu narodil, tu žije a rád by mal kľud a pokoj. Niekomu vadí presne to, že Janko s Arpádom, by sa mohli ako kamaráti stretnúť v krčme, dať si slovenské pivo s maďarskou klobásou a bolo by dobre. Skoro tak dobre, ako pred 1914-tym rokom. Niečo tu ale nesedí… komu to vadí? Že vraj všetkým? Ťažko uveriť, že dva národy nevedia pokojne žiť v jednom štáte, v ktorom žijú od deda pradeda. Možno je naozaj potrebné, aby Béla Bugár ukázal slovenský pas a povedal: som Maďar, no predsa Slovák…

Zaujímalo by ma, ako by niečo také komentoval Ján Slota :))

Poznámka – poslanec NR má vydaný diplomaticky pas, ktorý používa. Poslanci NR SR používajú slovenské pasy bez rozdielu národnosti a to nevadí nikomu, lebo, však prečo by to malo vadiť.

Pravda – SK , taká čistá sranda : )) 12

02.11.2015

” Humor je boj s ľudskou hlúposťou. V tom boji nemôžeme nikdy vyhrať, ale nikdy v ňom nesmieme ustať. Pravda, pozor na omyl: Ten, koho považujeme za hlupáka, považuje za hlupáka nás. Ide o to, nevyvraždiť sa. “ / Werich J Socialistický pravičiar – Vodca al-Káidy vyzval na jednotu v boji proti Rusom a Američanom Migranti aj počas víkendu ďalej prúdili [...]

Vlasť – Hrdinovia a zradca ČSR

28.10.2015

Ocitol som sa v živote. Videl som tie obrovské vlny, tie nemilosrdné vlny, i bolo mi jasno, že vzdor všetkej sebadôvere, vzdor nádeje a povzbudzovania priateľov, vzdor nadšenia môjho a relatívneho šťastia, výhľady do budúcnosti sú veľmi nejasné. Zbývala mi ….a poctivá práca. I pustil som sa pokojným srdcom v boj. Pokojným, lebo ďalším vývinom uvedomil som si, že [...]

Slovo na nedeľu – hriešnik Tiso

25.10.2015

„Učiteľ, ktoré prikázanie v Zákone je najväčšie?“ On mu povedal: „Milovať budeš Pána, svojho Boha, celým svojím srdcom, celou svojou dušou a celou svojou mysľou! To je najväčšie a prvé prikázanie. Druhé je mu podobné: Milovať budeš svojho blížneho ako seba samého! Na týchto dvoch prikázaniach spočíva celý Zákon i Proroci.“ Evanjelium podľa Matúša [...]

Kolumbíjska univerzita

Biely dom vyzval na pokojné protesty na amerických univerzitách

29.04.2024 08:25

Vlna demonštrácií sa začala na Kolumbijskej univerzite v New Yorku, rýchlo sa však rozšírila po celej krajine.

stíhačka F-16

ONLINE: Bývalí piloti: Ukrajina bude pre lietadlá F-16 najnebezpečnejším bojiskom

29.04.2024 06:25

Obloha nad Ukrajinou bude najnebezpečnejším miestom, kde lietadlá F-16 vo svojej histórii operovali, uviedli bývalí americkí piloti pre Business Insider.

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Palestínčania hlásia mŕtvych po izraelských úderoch v Rafahu a na severe Gazy

29.04.2024 06:11, aktualizované: 06:50

Izraelské útoky na domy v Rafahu a v Pásme Gazy zabili viacerých Palestínčanov a mnohých zranili, uvádzajú miestne zdroje.

pellegrini, vila na slavíne

Prezidentské bývanie sa hľadá desaťročia, Pellegrini dedí veľký hriech svojich predchodcov. Čo hovorí úrad a analytik?

29.04.2024 06:00

Bezpečnostný analytik aj Úrad na ochranu ústavných činiteľov uviedli, že vlastné bývanie je potrebné aj kvôli incidentom. Je otázne, či sa budúci prezident Peter Pellegrini bude touto dilemou zaoberať.

Grey

Pekne a veľmi múdre slova,preto najkrajšie ako viem chcem poďakovať tomu kto to povedal :):)  "Niečo by sme nemali vedieť nikdy. A niečo by sme mali vedieť vždy..."

Štatistiky blogu

Počet článkov: 85
Celková čítanosť: 373246x
Priemerná čítanosť článkov: 4391x

Autor blogu