Založ si blog

Novodobé konflikty – vojna, ktorú nepoznáme

Dlho som rozmýšľal, či mám vôbec ešte v tejto téme pokračovať. Určite je príjemnejšie sedieť doma, pozerať televíziu a keď sa náhodou ukáže nejaký záber z ďalekých krajín, diaľkový ovládač máme poruke… Juhoslávia, Čečensko, Bosna, Afganistan… Súčasťou každej vojny je propaganda. Problém novodobej propagandy vojnových konfliktov, pekne predstavil Noam Chomsky v analýze týkajúcej sa main stream medii – debata tu nie je potrebná.

Deformácia mediálnej informácie ešte nie je tak hrozná. Hrozné je to, že sa deformuje výklad medzinárodného práva. Medzinárodné právo, s určitými normami, ktoré sa týkajú vedenia vojenského konfliktu, sa tým zaoberá už od roku 1868 – Deklarácia Petersburska. Najviac známe sú Konvencie Ženevské a Konvencie Haagske… Menej známa, aj keď významná je Konvencia Ottavska z roku 1997. Medzinárodné právne normy, je jedno, či hovoríme o práve humanitárnom, alebo o klauzule Martensa /preambula IV. Haagskej konvencie/, je na nič, keď predmetné právo je sústavne porušované.

Zaujímavým sa potom stáva výklad nájomného vojska /žoldnierov/, v súlade s čl.47 Protokolu I, žoldnierom je ten kto spĺňa následovné podmienky:

– bol najatý na území štátu /konfliktu/, alebo mimo tohto územia do vojny

  • naozaj sa zúčastňuje bojových činností

  • robí to hlavne kvôli platu a dostal prísľub, že bude odmenený

  • /jeho odmena je podstatne vyššia ako odmeny vojakov, ktorí majú podobnú hodnosť alebo funkciu/

  • NIE JE občanom žiadnej zo strán konfliktu

  • nebol vyslaný iným štátom, ako strana konfliktu /úradná misia, príslušník ozbrojených síl/, tento bod môže byť diskutabilný, tak isto ako mandát prítomnosti zahraničných ozbrojených síl, taktiež rezolúcia OSN ohľadne Palestínskeho štátu atď, atd…

V tejto súvislosti sa nastoľuje otázka prítomnosti ozbrojených síl, tak Poľska, ako aj Slovenska, Česka a iných štátov, ktoré sa zúčastnili niečoho pod názvom ISAF.

Až sa pýta dopísať, že medzinárodný zákon sa vzťahuje len na tých, ktorí konvencie podpísali a svojim podpisom sa zaviazali, rešpektovať normy obsiahnuté v uvedených konvenciách. To znamená, že ten kto konvencie nepodpísal, nemusí a ani ich nebude rešpektovať /napr. GUANTANAMO/. Potom sa nečudujme, že sa môžme stretnúť s názorom, že žoldnier je len páchateľ trestného činu… Tak predsa hovorí zákon.

Verte, či neverte, ale matke, žene, deťom, je tento zákon bezpredmetný, keď sa rodinný príslušník, ktorý niekam šiel „ bona fide ,“ nevráti domov. Šiel, ale už sa nevráti. Rodiny nezaujíma politika, ani čo sa deje niekde vo svete. Bude ich to zaujímať neskôr, keď sa s tým už nedá nič urobiť. Možno to bude znieť odo mňa príliš sarkasticky, keď poviem, že neznalosť zákona neospravedlňuje. Škoda, ale je to tak.


Герои России / Ruski Hrdina


Южная Осетия 2008/Južna Osetia


Vukovar  1991 / Juhoslavia 1991


From Beirut / Bosnia / BBC

Pravda – SK , taká čistá sranda : )) 12

02.11.2015

” Humor je boj s ľudskou hlúposťou. V tom boji nemôžeme nikdy vyhrať, ale nikdy v ňom nesmieme ustať. Pravda, pozor na omyl: Ten, koho považujeme za hlupáka, považuje za hlupáka nás. Ide o to, nevyvraždiť sa. “ / Werich J Socialistický pravičiar – Vodca al-Káidy vyzval na jednotu v boji proti Rusom a Američanom Migranti aj počas víkendu ďalej prúdili [...]

Vlasť – Hrdinovia a zradca ČSR

28.10.2015

Ocitol som sa v živote. Videl som tie obrovské vlny, tie nemilosrdné vlny, i bolo mi jasno, že vzdor všetkej sebadôvere, vzdor nádeje a povzbudzovania priateľov, vzdor nadšenia môjho a relatívneho šťastia, výhľady do budúcnosti sú veľmi nejasné. Zbývala mi ….a poctivá práca. I pustil som sa pokojným srdcom v boj. Pokojným, lebo ďalším vývinom uvedomil som si, že [...]

Slovo na nedeľu – hriešnik Tiso

25.10.2015

„Učiteľ, ktoré prikázanie v Zákone je najväčšie?“ On mu povedal: „Milovať budeš Pána, svojho Boha, celým svojím srdcom, celou svojou dušou a celou svojou mysľou! To je najväčšie a prvé prikázanie. Druhé je mu podobné: Milovať budeš svojho blížneho ako seba samého! Na týchto dvoch prikázaniach spočíva celý Zákon i Proroci.“ Evanjelium podľa Matúša [...]

Explainer Middle East Armed Groups

Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho. Už dvakrát

18.04.2024 07:02

Izrael sa zaviazal, že na iránsky útok odpovie. Jeho hlavný západný spojenec - USA - však s takýmto postupom nesúhlasí.

Tatranský národný park (TANAP)

Vysoké Tatry zavreli pre horolezcov. Tí nesúhlasia a chcú zmeniť návštevný poriadok

18.04.2024 07:00

Vo Vysokých Tatrách platí až do konca mája jarná uzávera pre horolezcov aj skialpinistov.

vojna na Ukrajiny, Černihiv

ONLINE: Rutte: Niektoré štáty sedia na hromadách Patriotov. Kúpme ich pre Ukrajinu

18.04.2024 06:00, aktualizované: 07:20

EÚ by mala Ukrajine urgentne poskytnúť protivzdušnú obranu a urýchliť a zintenzívniť vojenskú pomoc vrátane delostreleckých nábojov a rakiet.

Fiala

VIDEO: Fiala si myslí, že slovenské peniaze na muníciu pre Ukrajinu Česko asi nevyužije

18.04.2024 06:00

Slovenská vláda sa nepripojila k iniciatíve Prahy, keď sa kabinet Petra Fialu usiluje nakúpiť delostrelecké granáty pre Ukrajinu.

Grey

Pekne a veľmi múdre slova,preto najkrajšie ako viem chcem poďakovať tomu kto to povedal :):)  "Niečo by sme nemali vedieť nikdy. A niečo by sme mali vedieť vždy..."

Štatistiky blogu

Počet článkov: 85
Celková čítanosť: 372685x
Priemerná čítanosť článkov: 4385x

Autor blogu