Založ si blog

Hrdosť alebo tuposť

 

 

Hrdosť alebo tuposť

 

Na začiatku sa chcem úprimne ospravedlniť tým, ktorí sú naozaj hrdí, že som ich porovnával s tými tupými… Hrdý človek je vzácny pojem, tak ako hrdosť sama. A len tak, porovnávať ho s tupým človekom, by bolo nesprávne. Hrdý to pochopí a tupý… :))

 

Nebudem sa zaoberať genézou tohto pojmu. Každý z nás, kto chodil do školy a vie čítať, sa neraz stretol s týmto pojmom. Každý z nás, aspoň pár krát v živote pocítil “niečo“ vo vnútri, čo mu napovedalo, prečo sa má v takých situáciách správať tak a nie inak. Počul som, že človek svoju hrdosť nadobúda geneticky – vraj. Nemôžem všetko, čo je zlé hodiť na genetiku. Potom koho mám za to viniť? Matku, otca, dedka, babku… skúmať celý rodokmeň a vzorku DNA? Vidíte sami, že je to blbosť.

 

Osobne si myslím, že človek, ktorý je hrdý, nemôže byť tupý. Sám fakt, že rozumie hodnotám (keby hodnotám nerozumel, tak v čom by spočívala tá hrdosť, len tak, lebo?), prijíma argumenty, je schopný argumenty dávať. Tupý človek to nerobí. Myslím si, že hrdý človek je vždy pripravený svoj postoj obhájiť a bude mať viac argumentov, ako jednu odpoveď – “lebo som sa tak rozhodol”. Stáva sa dosť často, že si mýlime pojmy. Lenže vieme sa rozprávať, aby sme si tie pojmy vysvetlili, upresnili – jedným slovom komunikovali.

 

Bohužiaľ sa stáva, že niekto kto je tupý, sa tvári navonok, ako by bol hrdý. Aspoň na prvý pohľad to tak vyzerá. Má svoje dogmy, ktoré pre normálne argumenty sú neprijateľné. Má svoj svet, v ktorom on je PÁN a BOH. Na začiatku má toho veľa, len potom sa všetko pomaly vytratí. Ak sa aj náhodou zamyslí nad sebou, prečo sa to takto deje, nevidí v svojom konaní chybu. Jeho falošná hrdosť (tuposť) nepripustí kritiku. Vloží hlavu do piesku, ako pštros a počká, kedy búrka utíchne… ehm v dnešnej dobe nechať zadok vonku len tak, nie je dobrý nápad… :)) Ale nemôžeme chcieť, aby tupý myslel…

 

Dnes v dobe skreslených kozmopolitických relácii, aplikujeme do života niečo, čo z neho vytláča normálne hodnoty. Dostávame za to falošný pocit blahobytu a istoty, že keď je dobre VŠETKÝM, tak bude dobre aj nám. Strácame vlastnú identitu. Neviem, či človek, ktorý nemá identitu, môže byt hrdý. To naozaj neviem. Ale predpokladám, že určite môže byť tupý. Evolúcia, genetika, tradícia a normálny život… Nezabúdajme, že hrdosť národa tvoria ľudia, ktorí túto hrdosť majú. Hrdosť národa, to sú tie najlepšie vlastnosti človeka, ktoré pribúdajúcimi rokmi nadobudnú určitý punc.

 

Kto chce, aby sa po rokoch hovorilo “ty si tak tupý, až hrdý “. Ja nechcem, aby to tak bolo…

Pravda – SK , taká čistá sranda : )) 12

02.11.2015

” Humor je boj s ľudskou hlúposťou. V tom boji nemôžeme nikdy vyhrať, ale nikdy v ňom nesmieme ustať. Pravda, pozor na omyl: Ten, koho považujeme za hlupáka, považuje za hlupáka nás. Ide o to, nevyvraždiť sa. “ / Werich J Socialistický pravičiar – Vodca al-Káidy vyzval na jednotu v boji proti Rusom a Američanom Migranti aj počas víkendu ďalej prúdili [...]

Vlasť – Hrdinovia a zradca ČSR

28.10.2015

Ocitol som sa v živote. Videl som tie obrovské vlny, tie nemilosrdné vlny, i bolo mi jasno, že vzdor všetkej sebadôvere, vzdor nádeje a povzbudzovania priateľov, vzdor nadšenia môjho a relatívneho šťastia, výhľady do budúcnosti sú veľmi nejasné. Zbývala mi ….a poctivá práca. I pustil som sa pokojným srdcom v boj. Pokojným, lebo ďalším vývinom uvedomil som si, že [...]

Slovo na nedeľu – hriešnik Tiso

25.10.2015

„Učiteľ, ktoré prikázanie v Zákone je najväčšie?“ On mu povedal: „Milovať budeš Pána, svojho Boha, celým svojím srdcom, celou svojou dušou a celou svojou mysľou! To je najväčšie a prvé prikázanie. Druhé je mu podobné: Milovať budeš svojho blížneho ako seba samého! Na týchto dvoch prikázaniach spočíva celý Zákon i Proroci.“ Evanjelium podľa Matúša [...]

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Neplatili ma Rusi, prijal som od nich len malé balíčky, povedal nemecký poslanec Bystroň

26.04.2024 16:42

Bystroň na otázku magazínu prijímanie balíčkov priamo nepoprel, celú kauzu potom označil za kampaň proti nemu.

Grey

Pekne a veľmi múdre slova,preto najkrajšie ako viem chcem poďakovať tomu kto to povedal :):)  "Niečo by sme nemali vedieť nikdy. A niečo by sme mali vedieť vždy..."

Štatistiky blogu

Počet článkov: 85
Celková čítanosť: 373105x
Priemerná čítanosť článkov: 4389x

Autor blogu