Založ si blog

Bela Bugar – maďar no predsa slovak

Sme maďari, no predsa slováci

 

Predstavte si, čo by každý z vás povedal, keby videl takýto nadpis na bilboarde, z ktorého by sa na vás usmieval Béla Bugár a v ruke držal slovenský pas. Raz a navždy je potrebné prijať to, že maďari, aj keď sú menšina, sú predsa len slováci. Tak na margo – aj cigán je slovák. Rozdiel v spoločnosti vyvoláva interpretácia a skôr nadinterpretácia negatívnych aspektov života, ktoré pochádzajú z ďalekej histórie.

O čo sa dnes hádať? O to, kto bol horši OBČAN svojho štátu? TISO alebo HORTHY ? Vôbec nemôžeme brať do úvahy, politickú situáciu, ktorá vtedy vládla v čele Európy. Nacizmus zvolil všetky najhoršie pudy, ktoré občania, tak jedného, ako aj druhého štátu museli trpiet. Rakúsko-Uhorsko a to, čo sa dialo v Európe tesne pred tým, ako Garibaldi doviedol k tomu, že Taliansko nadobudlo tvar štátu, aký poznáme my. Je to kľúč, ako pochopiť spôsob, ako sa dnešná Európa formovala. Ten kto nevie sa bude dívať, čo tu táram – čo má spoločné Garibaldi, Rakúsko-Uhorsko a Európa. Má a veľa. Európa bola rozdelená rodinke… :)) Bol to taký “rodinný podnik”, kde sa prelievali záujmy Habsburgov, Burbónov, no i Cirkevného štátu (nemýliť si s Vatikánom). Keď k tomu pridáme problémy nemeckého cisárstva a situáciu v Rusku, vznikne nám celkom prijateľný obraz. Až potom je možné hovoriť o tom, čo sa deje dnes, lebo žiaľbohu ma to určitú črtu kontinuity.

Pre obyčajného Janka Mrkvičku z Mengusoviec, alebo Arpáda Lajoša z Komárna, to nemá absolútne žiaden význam. On sa tu narodil, tu žije a rád by mal kľud a pokoj. Niekomu vadí presne to, že Janko s Arpádom, by sa mohli ako kamaráti stretnúť v krčme, dať si slovenské pivo s maďarskou klobásou a bolo by dobre. Skoro tak dobre, ako pred 1914-tym rokom. Niečo tu ale nesedí… komu to vadí? Že vraj všetkým? Ťažko uveriť, že dva národy nevedia pokojne žiť v jednom štáte, v ktorom žijú od deda pradeda. Možno je naozaj potrebné, aby Béla Bugár ukázal slovenský pas a povedal: som Maďar, no predsa Slovák…

Zaujímalo by ma, ako by niečo také komentoval Ján Slota :))

Poznámka – poslanec NR má vydaný diplomaticky pas, ktorý používa. Poslanci NR SR používajú slovenské pasy bez rozdielu národnosti a to nevadí nikomu, lebo, však prečo by to malo vadiť.

Pravda – SK , taká čistá sranda : )) 12

02.11.2015

” Humor je boj s ľudskou hlúposťou. V tom boji nemôžeme nikdy vyhrať, ale nikdy v ňom nesmieme ustať. Pravda, pozor na omyl: Ten, koho považujeme za hlupáka, považuje za hlupáka nás. Ide o to, nevyvraždiť sa. “ / Werich J Socialistický pravičiar – Vodca al-Káidy vyzval na jednotu v boji proti Rusom a Američanom Migranti aj počas víkendu ďalej prúdili [...]

Vlasť – Hrdinovia a zradca ČSR

28.10.2015

Ocitol som sa v živote. Videl som tie obrovské vlny, tie nemilosrdné vlny, i bolo mi jasno, že vzdor všetkej sebadôvere, vzdor nádeje a povzbudzovania priateľov, vzdor nadšenia môjho a relatívneho šťastia, výhľady do budúcnosti sú veľmi nejasné. Zbývala mi ….a poctivá práca. I pustil som sa pokojným srdcom v boj. Pokojným, lebo ďalším vývinom uvedomil som si, že [...]

Slovo na nedeľu – hriešnik Tiso

25.10.2015

„Učiteľ, ktoré prikázanie v Zákone je najväčšie?“ On mu povedal: „Milovať budeš Pána, svojho Boha, celým svojím srdcom, celou svojou dušou a celou svojou mysľou! To je najväčšie a prvé prikázanie. Druhé je mu podobné: Milovať budeš svojho blížneho ako seba samého! Na týchto dvoch prikázaniach spočíva celý Zákon i Proroci.“ Evanjelium podľa Matúša [...]

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

PS organizuje ďalší protest, vláda podľa hnutia valcuje Slovensko po vzore autokratov

26.04.2024 13:30

Hlavnou témou protestu je boj proti ovládnutiu RTVS.

Andrej Danko, semafor

Polícia po viac ako troch mesiacoch zverejnila video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43, aktualizované: 13:04

Zábery pochádzajú z kamery električky. K dopravnej nehode lídra SNS došlo 11. januára v bratislavskej Dúbravke.

Grey

Pekne a veľmi múdre slova,preto najkrajšie ako viem chcem poďakovať tomu kto to povedal :):)  "Niečo by sme nemali vedieť nikdy. A niečo by sme mali vedieť vždy..."

Štatistiky blogu

Počet článkov: 85
Celková čítanosť: 373099x
Priemerná čítanosť článkov: 4389x

Autor blogu